Сильне ім’я Надія

У кожного народу є свої героїчні імена. У нас їх, напевно, найбільше. Сьогодні одним із найяскравіших є ім’я надзвичайно мужньої і незламної жінки, Героя України Надії Савченко.

10 грудня в Синьківській ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшла читацька конференція за книгою Надії Савченко «Сильне ім’я Надія». У актовому залі школи зібралися учні, вчителі, представники громадськості села. Особливим гостем конференції стала близька подруга Надії – журналіст львівської газети «Ратуша» Ірина Юзик. До заходу долучилися поважні гості – депутат Львівської обласної ради Леонід Цибуля, який прибув на захід у супроводі свого помічника Євгена Пися. Депутат тепло відгукувався про Надію, яка перебуваючи у в’язниці була обрана народним депутатом від партії «Батьківщина», та висловив побажання про її якнайшвидше звільнення. На конференцію також прибула методист відділу освіти Безпаленко Любомира.

Розпочався захід літературно-музичною композицією. Старшокласники прочитали патріотичну поезію та вірші, присвячені Надії Савченко. Учениця 11 класу Луців Марта виконала пісню «Моїй Україні». Після вітального слова шкільного бібліотекаря Яцишин Д.З. виступила директор школи Костюк Г.Є., яка протягом всього часу проявляла високу громадянську активність і постійно знайомила шкільну родину із останніми новинами про Надію. Галина Євгенівна розкрила важливість як самої книги, так і героїчного подвигу Надії – самопожертви заради любові до Батьківщини, до свого народу.

Після виступу директора слово взяли активісти учнівського парламенту: голова - Вікторія Гула та депутат – Оксана Сеньчук. Учениці розповіли про дитячі та юнацькі роки Надії, порівняли умови, в яких жила і виховувалася вона, із життям нинішньої молоді. Заступник директора з виховної роботи Вагнер Н.С. розповіла присутнім про те, як Надія, перебуваючи в ув’язненні, постійно захищає українську мову. Учениця 10 класу Сенчук Тетяна прочитала чудову поезію про Надю.

Та найбільше всі очікували слова Ірини Юзик, яка нещодавно повернулася з Росії, куди їздила разом із Вірою Савченко підтримати Надю. Журналістка розповіла про останні новини із судової зали та свої враження від Росії. А вони вже були зіпсуті відразу на кордоні. Оскільки ФСБешники вилучили всі екземпляри книги «Сильне ім’я Надія», які везли, щоб показати автору. Всіх присутніх найбільше цікавило питання: як почувається Надія? Адже далеко не кожен спроможний вижити після майже 100 днів голодування. Ірина розповіла присутнім, що Надія почувається добре і має намір боротися. Вона очікує винесення вироку і обіцяє, якщо її таки визнають винною, розпочати сухе голодування і цього разу вже йти до кінця. Воля або смерть! Ще Ірина прочитала уривки із свого листування із Надією та залишила фільм , який переглянуть учні школи та всі бажаючі. На завершення свого виступу Ірина пообіцяла організувати візит Надії на Радехівщину, коли та вийде на волю.

Завершився захід на оптимістичній ноті виступом школярів та спільним виконанням пісні «Хай живе надія». Старшокласники скандували «Свободу Надії!». Тож будемо з нетерпінням чекати від Росії торжества здорового глузду і справедливості та виходу Надії на свободу.

/Files/images/jovten/DSC00366.JPG/Files/images/jovten/DSC00372.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 248

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.