Свято фізики у Радехівській ЗОШ І-ІІІ ст.№1

Фізика – це наука розуміти природу. А найбільш корисний шлях її вивчити – це проводити експерименти, дослідження, аналізувати отримані дані. На сучасному етапі найбільш вдало цьому сприяє метод проектів.

22 лютого на базі Радехівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 відбувся районний семінар з теми -впровадження у навчальну програму з предмета методу проектів. Захід пройшов під девізом: «Любити природу і вміти в ній жити – фізика вчить нас – її нам хвалити». Адже, згідно програми, проекти є обов’язковою формою навчання школярів 7 та 8 класів.

В рамках семінару було проведено районний етап конкурсу проектів «Фізика навколо нас». Саме тому у першу школу приїхало 11 команд семикласників та 10 груп восьмикласників. Кожна з них представила цікавий та актуальний матеріал на тему свого дослідження.

Учні Лопатинської, Корчинської, Вузлівської, Пиратинської шкіл порівнювали швидкості пересування людей, тварин, транспортних засобів, визначали швидкість свого руху, робили розрахунки з допомогою фізичних формул. Досліджували вплив на здоров’я кількості кроків, зроблених за день боксером, волейболістом, танцівницею, хакером. Склали формулу сучасного учня: рух + здоров’я + знання.

Учні Березівської, Витківської шкіл представили проект з дослідження дифузії, її корисних та шкідливих властивостей. Результати досліджень показали у вигляді фотографій при виконанні дослідів з вивчення даного явища.

Юні миколаївці на суд журі представили проект: «Тертя: шкідливе, корисне, цікаве». Провели експеримент з визначення сили тертя взуття учнів класу, побудували рейтингову таблицю безпечності підошви взуття.

Серед інших робіт варто відзначити проект учнів Бабичівської школи «Заміни лампи – збережи світ» та Станинської ЗОШ І-ІІ ст. «Хімічні та фізичні явища».

Найбільш захоплюючим у даній віковій категорії виявився проект учнів 7-А класу Радехівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 «Фізика навколо нас» (керівник Миц М. М.), в якому школярі представили не тільки результати досліджень, а й показали міні-відеоролики із записом своїх фізичних експериментів та власноруч виготовлену фізичну газету. Саме тому і були однозначно визнані переможцями серед семикласників.

Серед учнів 8 класів заслуговують уваги проекти вихованців Дмитрівського НВК «ККД теплового двигуна», Радехівської ЗОШ з поглибленим вивченням англійської мови, Немилівської ЗОШ, у яких йшлося про результати своїх досліджень з підвищення ККД шкільної котельні, поради щодо вибору котла, власні обрахунки економії сім’ї при використанні світлодіодних ламп.

Решту шкіл презентували роботи з дослідження унікальних властивостей води, результати її використання у м.Радехові (ЗОШ І-ІІІ ст.№2 м.Радехова), дослідження температури кипіння води від зовнішнього тиску та домішок (Синьківська ЗОШ), використання енергії річок як альтернативного екологічно чистого джерела енергії (Стоянівська ЗОШ).

Учні 8-А класу Радехівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 дослідили історичні факти стосовно позитивного та негативного впливу вживання різних видів води, опрацювали 3 версії походження води на земній поверхні, її цілющі властивості. Представили на суд глядачів корисні рекомендації правильного вживання води.

Перемогу серед даної вікової категорії школярів розділили між собою школярі Радехівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 (керівник Сайкевич-Калитовська Л.В.) та Дмитрівського НВК (керівник Фітковський І.Т.).

Під час перерви між змаганнями діти відвідали історико-краєзнавчий музей міста та шкільний музей Радехівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1, де для них провели екскурсії працівники музею та учні – екскурсоводи 9-А класу.

У підсумку роботи семінару вчителі та учні визнали, що метод проектів сприяє зацікавленню вивченням такого необхідного та досить важкого предмету як фізика у середній школі та переконанню школярів у тому, що їм потрібно глибоко осмислювати закони фізики і цим самим проникати в таємниці природи.

/Files/images/2017/berezen/ej75G9n40x8.jpg/Files/images/2017/berezen/1sJ54IUJ4gI.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 277

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.